SORU 1- Ülkemizde gerçekleştirilen güncel ve önemli projelerden üç tanesini yazınız.
*MARMARAY PROJESİ
Dünyadaki en önemli projelerden biri olan Marmaray Projesi, İstanbul'un kentsel yaşantısını sağlıklı olarak sürdürebilmesi, kentlilere çağdaş bir kent yaşamı ve kentsel ulaşım imkanları sunabilmesi, kentin doğal tarihi özelliklerinin korunabilmesi için yüksek kapasiteli elektrik enerjisi kullanarak çevreyi kirletmeyen bir projedir.İstanbul, bir yandan tarihi ve kültürel değerleriyle korunması gereken, diğer yandan toplu ulaşım sistemlerinin çevresel etkilerinin azaltılabilmesi ve demiryolu sistemlerinin kapasitesi, güvenilirliği ve konforunun arttırılabilmesi için modern demiryolu tesislerinin kurulmasını gerektiren bir şehirdir.Proje, Avrupa yakasında bulunan Halkalı ile Asya yakasında bulunan Gebze ilçelerini kesintisiz, modern ve yüksek kapasiteli bir banliyö demiryolu sistemiyle bağlamak amacıyla İstanbul'daki banliyö demiryolu sisteminin iyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi inşasına dayanmaktadır. İstanbul Boğazının her iki yakasındaki demiryolu hatları, İstanbul Boğazı'nın altından geçecek olan bir demiryolu tünel bağlantısı ile birbirine bağlanacaktır. Hat, Kazlıçeşme'de yeraltına girecek; yeni yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek, İstanbul Boğazının altından geçecek, ve diğer bir yeni yer altı istasyonu olan Üsküdar'a bağlanacak ve Söğütlüçeşme'de tekrar yüzeye çıkacaktır.

Proje, şu anda dünyadaki en büyük ulaşım altyapı projelerinden birisidir. İyileştirilmiş ve yeni demiryolu sisteminin tamamı, yaklaşık 76 km uzunluğunda olacaktır. Ana yapılar ve sistemler, batırma tüp tünel, delme tüneller, aç-kapa tüneller, hemzemin yapılar, 3 yeni yeraltı istasyonu, 36 yerüstü istasyonu (yenileme ve iyileştirme), işletim kontrol merkezi, sahalar, atölyeler, bakım tesisleri, yerüstüne inşa edilecek olan yeni bir üçüncü hat dahil olmak üzere, mevcut hatların iyileştirilmesi, tamamen yeni elektrikli ve mekanik sistemler ve temin edilecek olan modern demiryolu araçlarını kapsayacak olan 4 bölümden oluşacaktır. Her bir bölüm için ayrı bir sözleşme yapılmaktadır.
* SİLİVRİ KANAL PROJESİ
Türkiye, 2023'e çılgın bir projeyle girmeyi haketmektedir. Proje çok ama çok boyutlu. Aynı zamanda bir enerji, aynı zamanda ulaştırma, bayındırlık, tarım projesidir. Bu proje bir şehircilik projesi, onun kadar aile, turizm projesidir. Bu bir çevre projesidir.
Dünyanın içinden nehir geçen nice şehirler vardır, içinden deniz geçen
yegane şehir İstanbul'dur. Artık İstanbul içinden iki deniz geçen bir
şehre dönüşecek projeyle.
İki yarım ada ve bir ada oluşacak. Karadeniz ve Marmara arasına
yaklaşık 45-50 kilometre uzunluğunda bir kanal yapılmaktadır. İstanbul'a
'Kanal İstanbul'u kazandırılmaktadır.
Kanalın su derinliği yaklaşık 25 metre, genişlik 150 metre civarında
olacak. Taban genişliği ise 120 metreyi bulacak. Kanaldan bugün dünyanın
en büyük gemileri geçebilecek.
Kanal üzerine inşa edilecek köprülerle kara ve demiryolu ulaşımı
hiçbir kesintiye uğramayacaktır. Üçüncü köprünün bağlantı yolları da bu
kanal üzerinden geçecek. Boğaz trafiğini azaltacak ve boğazdaki riski minimize edecektir. İstanbul
Boğazı'nı yeniden Türkiye ve dünyaya kazandırıyoruz. Boğaz'da artık su
sporları yapılacak, kent içi ulaşım sağlanacak ve eski günlerine geri
dönecektir. Marmara'da demirleyen gemilerden artık büyük oranda
kurtulmaktadır, kirliliğin önüne geçilmektedir.
İstanbul Boğazı'ndan günde ortalama 149 gemi geçiyor ve yeni kanal
deniz trafiğini artırıyor. Şu anda gemilerin Boğaz'dan geçmek için
bekleme maliyeti yıllık 1.4 milyar doları buluyor, bu maliyet ortadan
kalkacaktır.
Bunun nedeninin, Three Mile Island (1979, ABD) ve Çernobil (1986,Sovyetler Birliği) nükleer kazalarının olduğu söylense de, asıl etken dünya ekonomisindeki yavaşlama ve doğalgazın enerji pazarına girmesidir. İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılda, sürdürülebilir kalkınma anlayışı içinde iklim değişikliklerini göz önüne alan enerji üretim planları önem kazanmıştır. Bu çerçevede, nükleer enerjinin yanında yenilenebilir enerji kaynakları gündeme gelmiş ve bu kaynaklardan verimli enerji üretimi çalışmalarına başlanmıştır. Ancak, dış koşullara bağımlı olmaları (iklim koşullarına bağlı olarak her zaman yeterince güneş, rüzgar ve su kaynaklarının bulunmaması) nedeniyle günümüzde halen yenilenebilir enerji kaynaklarından yeteri kadar verimli enerji üretimi sağlanamamaktadır. Bu noktada nükleer enerji, 7 gün 24 saat enerji üreten sürekli bir kaynak olarak önemini korumaktadır. Enerjiyi ucuz, kaliteli ve sürdürülebilir olarak elde eden ülkeler, küresel ticaret ve kalkınma yarışında ön sıralarda yer almaktadır.Bu nedenle, ortalama yıllık enerji talep artışı % 7-8 civarında olan ve dünyada elektrik talep artışında 1,4 milyara yakın nüfusu olan Çin’den sonra 75 milyon nüfuslu bir ülke olarak ikinci sırada yer alan ülkemizin mutlak surette nükleer enerjiyi, enerji arz portföyüne katması gerekmektedir.
*NÜKLEER SANTRALLER PROJESİ
20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, güvenilir kaynaklardan enerjiyi sağlama arayışı enerji dünyasının en önemli gündemi haline gelmiştir. Özellikle 1970’li yılların başında ortaya çıkan petrol dar boğazı, bu arayışları hızlandırmış ve güvenilir enerji kaynağı olarak nükleer enerjinin ön plana çıkmasını sağlamıştır. Bunun sonucu olarak 1980’li yılların ikinci yarısına kadar yüksek kapasiteli birçok nükleer reaktör kurulmuş ve işletmeye alınmıştır. 1980’li yılların sonuna doğru ise nükleer enerjiye olan talep artışı azalma eğilimine geçmiş ve 1990’lı yıllar boyunca durağan hale gelmiştir.
Bunun nedeninin, Three Mile Island (1979, ABD) ve Çernobil (1986, Sovyetler Birliği) nükleer kazalarının olduğu söylense de, asıl etken dünya ekonomisindeki yavaşlama ve doğalgazın enerji pazarına girmesidir. İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılda, sürdürülebilir kalkınma anlayışı içinde iklim değişikliklerini göz önüne alan enerji üretim planları önem kazanmıştır. Bu çerçevede, nükleer enerjinin yanında yenilenebilir enerji kaynakları gündeme gelmiş ve bu kaynaklardan verimli enerji üretimi çalışmalarına başlanmıştır.

güneş, rüzgar ve su kaynaklarının bulunmaması) nedeniyle günümüzde halen yenilenebilir enerji kaynaklarından yeteri kadar verimli enerji üretimi sağlanamamaktadır. Bu noktada nükleer enerji, 7 gün 24 saat enerji üreten sürekli bir kaynak olarak önemini korumaktadır.
Enerjiyi ucuz, kaliteli ve sürdürülebilir olarak elde eden ülkeler, küresel ticaret ve kalkınma yarışında ön sıralarda yer almaktadır. Bu nedenle, ortalama yıllık enerji talep artışı % 7-8 civarında olan ve dünyada elektrik talep artışında 1,4 milyara yakın nüfusu olan Çin’den sonra 75 milyon nüfuslu bir ülke olarak ikinci sırada yer alan ülkemizin mutlak surette nükleer enerjiyi, enerji arz portföyüne katması gerekmektedir
SORU 2- Çevrenizde gerçekleştirilmiş bir projenin öyküsünü araştırıp yazınız.
*ÇAĞLAYAN PROJESİ
Çağlayan kavşağı, Piyalepaşa Bulvarı, Kağıthane Caddesi, Mecidiyeköy,
Okmeydanı, D- 100 karayolunun birleştiği nokta, İstanbul’un en yoğun
araç trafiğinin olduğu bölgelerden biri. İstanbul Büyükşehir Belediyesi,
İl Özel İdare ve Karayolları Bölge Müdürlüğü ile ortak yürütülen
çalışmayla 13 bin metrekare alanda altgeçit yapılacak, altgeçit
uzunlukları 700 metre olacak. Çağlayan kavşağı 2 katlı bir kavşak haline
gelerek, trafik yerin altına alınacak. Bu şekilde İstanbul’da birçok
miting ve yürüyüşe ev sahipliği yapan Çağlayan, 22 bin m²
yayalaştırılmış alana sahip bir meydan haline gelecek.
Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ” Üç kurum ile ortak bir proje
üretilecek. İstanbul en büyük meydanına kavuşuyor. Adliyenin açılışına
yetiştirilecek ve inşaat başladıktan sonra yaklaşık 6 ayda tamamlanacak.
Hem hızlı hem büyük bir çalışma olacak” dedi.
Abide-i Hürriyet Parkı ile bütünlük içinde yapılacak olan meydan
düzenlemesiyle bölgede oturan, çalışan ve Avrupa’nın en büyük adliye
sarayı olan İstanbul Adliyesi için sosyal bir merkez oluşturulacak.
Proje, ileride yapılması planlanan metro istasyonu dikkate alınarak
planlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’nce
hazırlanan proje ile Kağıthane caddesi (Şişli) – Çevreyolu ve Piyalepaşa
yönü 12 m aşağıdan altgeçit ile Çevreyolu ve Piyalepaşa istikametine
bağlanacak. Kâğıthane İlçesinin ana çıkışlarından biri olan Kağıthane yolu ise 6 m
aşağıdan Şişli, Piyalepaşa istikametlerine, Piyalepaşa Bulvarı
istikametinden gelen araçlar da, 6 m aşağıdan altgeçitle, Kağıthane ve
Şişli istikametlerine ulaşabilecekler. Çağlayan kavşağında trafiğin yer
altına alma çalışmaları ve Adliye ile beraber faaliyete geçebilmesi için
altı ay süreyle Çağlayan Meydanı trafiğe kapatılacak. İnşaat süresince
geçici trafik sirkülasyon projesi hazırlandı. Buna göre Çağlayan Meydanı
etrafında bulunan Çampark sokak; D 100, Piyalepaşa-Çağlayan, Bahçeler Caddesi Çağlayan- D100, Piyalepaşa bağlantısını sağlayacak.
SORU 3- Bilimsel araştırma ve proje ilişkisini açıklayınız .
Bilimsel Araştırma Nedir ?
SORU 3- Bilimsel araştırma ve proje ilişkisini açıklayınız .
Bilimsel Araştırma Nedir ?
Bilinmeyen birşeyin insanlığa bildirilmesine bilimsel araştırma denir.
Yukarıdaki yazılanlar bilimsel araştırmanın sözlük anlamıdır. İnsanlar ilk önce bir proje tasarlar ve bilimsel araştırmasını sonra yaparlar . Projede bir hedef gibidir . İlk olarak hedefi olan projeyi aşama aşama düzenler daha sonra bilimsel araştırmasını yapar. Zaten ne yapacağını bilemezse bir insan araştırmasını yapamaz ve projesini gerçekleştiremez.
Yukarıdaki yazılanlar bilimsel araştırmanın sözlük anlamıdır. İnsanlar ilk önce bir proje tasarlar ve bilimsel araştırmasını sonra yaparlar . Projede bir hedef gibidir . İlk olarak hedefi olan projeyi aşama aşama düzenler daha sonra bilimsel araştırmasını yapar. Zaten ne yapacağını bilemezse bir insan araştırmasını yapamaz ve projesini gerçekleştiremez.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder